Ronald McDonald Daktuin LUMC

Ronald Mc Donald Huis Leiden biedt sinds 2002 met de Daktuin patiëntjes en hun familie een plek om even de ziekenhuissfeer te ontvluchten. Na 15 jaar is het tijd voor vernieuwing. De nieuwe Daktuin in het LUMC is dichterbij de kinderafdelingen geplaatst waardoor een bezoek nog makkelijker wordt voor de patiëntjes.

In samenwerking met Van Schie Architecten hebben we in een pitch het winnende concept gepresenteerd. In nauwe samenwerking met de medewerkers en vrijwilligers van de Daktuin is dit verder ontwikkeld en gerealiseerd door Intos Interior Solutions.

Uitgangspunten

Op basis van ervaring en onderzoek formuleerde het Ronald McDonald Huis een aantal uitgangspunten waaraan het ontwerp moest voldoen.  De belangrijkste ervan zijn Spelen voor kinderen in allerlei leeftijden, Ontmoeten en Ontspannen. De naam ‘DAKTUIN’ is een begrip binnen de kinderafdeling en  speelt ook een belangrijke rol in het nieuwe concept. Een tuin heeft verschillende lagen; de oppervlakte (spelen en ravotten), onder de grond (geborgenheid en verstoppen) en de lucht (verwonderen).

Concept

Het concept is gebaseerd op 3 pijlers: Speelsheid, Geborgenheid en Wijsheid die samenkomen in een ‘Alice in Wonderland’-achtige wereld. Het ontwerp kent bijna alleen maar ronde vormen waardoor de ruimte een vriendelijk en dynamisch karakter heeft en daardoor een contrast is met het strakke ziekenhuisgebouw. Zo biedt het kinderen de mogelijkheid om even helemaal weg te gaan uit de ziekenhuisomgeving. De basis is tijdloos, rustig en de speelsheid wordt ingebracht door de vormen en het losse speelgoed.

Opvallende elementen

De Daktuin is ingericht met verschillende hoeken waar iedere bezoekers iets van zijn gading vindt. De kinderen kunnen de sporen op de vloer volgen en zo de mogelijkheden van de Daktuin ontdekken. Zo is er een heerlijke chill-plek voor de pubers, een klim- en klauterhoek voor de kleintjes en een babyspeelplek. Met HPL heeft Intos alle ronde vormen gerealiseerd uit het ontwerp die de gelaagdheid aangeven. De eyecatcher in het interieur is een grote boom met daarboven een lichtkoepel. Deze benadrukt het concept Daktuin en verbindt de wereld binnen het ziekenhuis met die daarbuiten.

Samenwerking

Het traject van het eerste idee tot en met de realisatie van het ontwerp is een groot succes dankzij een intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen: het LUMC, Ronald McDonald Huis, vrijwilligers, bezoekers en alle leveranciers.


Margrietta Zwaan, Ronald McDonald Huiskamer Leiden:

'Onze lijst met wensen en eisen waaraan de Nieuwe Daktuin moest voldoen, was érg uitgebreid. We wilden een uitdagende ruimte waarin een andere sfeer heerst dan in het ziekenhuis, waar kinderen zich emotioneel veilig voelen, waar ze hun energie kwijt kunnen, nieuwe ervaringen kunnen opdoen en waar het gezin samen kan ontspannen. Mirato Interieurprojecten en Van Schie Architecten presenteerden een gedurfd en verrassend ontwerp dat verder ging dan ‘alleen’ het inrichten van een ruimte. En dat was precies wat we zochten! Het traject was pittig, maar in goed overleg en samenspraak met het ziekenhuis en dankzij de creatieve inbreng van Maartje Wessels is dit gelukt en hebben we nu een prachtige nieuwe Daktuin; een plek waar gezinnen met een ziek kind even samen kunnen zijn in een ontspannen sfeer, waar het kind zijn belangrijker is dan het patiënt zijn en waar patiënten en hun broertjes en zusjes heerlijk kunnen spelen.'

Margrietta Zwaan


Ronald McDonald Daktuin LUMC