Nieuwe Daktuin Ronald McDonald

In het Leids Universitair Medisch Centrum start binnenkort de bouw van de nieuwe Daktuin, de grote speelruimte voor patiënten van de kinderafdeling en hun gezinnen, onderdeel van de Ronald McDonald Huiskamer.

Mirato won in samenwerking met Van Schie Architecten de pitch voor het ontwerp van de nieuwe Daktuin. Intos draagt zorg voor de uitvoering van de bouw.

Uitgangspunten
Sinds 2002 biedt Ronald McDonald Huis Leiden met de Daktuin een plek waar patiëntjes met hun familie en/of vriendjes even de ziekenhuissfeer kunnen ontvluchten en gewoon weer kind kunnen zijn. Na 15 jaar is het tijd voor vernieuwing en wordt een nieuwe Daktuin gebouwd op een locatie die dichter bij de nieuwe kinderafdelingen ligt, zodat patiëntjes er makkelijker gebruik van kunnen maken.

Op basis van ervaring en onderzoek formuleerde het Ronald McDonald Huis een aantal uitgangspunten waaraan het ontwerp moest voldoen. De belangrijkste ervan zijn Spelen voor kinderen in allerlei leeftijden, Ontmoeten en Ontspannen. De naam ‘DAKTUIN’ is een begrip binnen de kinderafdeling en speelt ook een belangrijke rol spelen in het nieuwe concept. Een tuin heeft verschillende lagen; de oppervlakte (spelen en ravotten), onder de grond (geborgenheid en verstoppen) en de lucht (verwonderen). Het ontwerp kent bijna alleen maar ronde vormen waardoor de ruimte een vriendelijk en dynamisch karakter krijgt en een mooi contrast vormt met het rechte, strakke interieur van het ziekenhuis. De basis is tijdloos, rustig en de speelsheid wordt ingebracht door de vormen en het losse speelgoed.

Opvallende elementen
De Daktuin is ingericht met verschillende hoeken waar iedere bezoekers iets van zijn gading vindt. Zo is er een heerlijke chill-plek voor de pubers, een klim- en klauterhoek voor de kleintjes en een babyspeelplek. De eyecatcher in het interieur is een grote boom met daarboven een lichtkoepel. Deze benadrukt het concept Daktuin en verbindt de wereld binnen het ziekenhuis met die daarbuiten.
Ontwerp Daktuin Ronald McDonald
Samenwerking
In nauwe samenwerking met het LUMC, het management en bestuur van het Ronald McDonald Huis en met input van de vrijwilligers van de Ronald McDonald Huiskamer en gebruikers van de Daktuin is het concept uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Op basis van de expertise van alle betrokkenen wordt zo een fijne, veilige plek gerealiseerd waar het gezin van het zieke kind op een ontspannen manier samen kan zijn.

Realisatie
Naar verwachting is de nieuwe Daktuin gereed in het voorjaar van 2018.
De voortgang van de bouw en het eindresultaat delen we graag via de websites en de sociale media van Ronald McDonald Huis Leiden, Mirato Interieurprojecten, Van Schie Architecten en Intos.

Voor meer informatie over het ontwerp van de nieuwe Daktuin kun je contact opnemen met Maartje Wessels tel. 0252 213 460
 
Nieuwe Daktuin Ronald McDonald