Hoe we waarde behouden van restmaterialen

Met de huidige trend waarin kwalitatief hoogstaande materialen steeds schaarser en duurder worden, is een verantwoorde aanpak en omgang met materialen noodzakelijk. Mirato Interieurprojecten verwerkt in haar projecten kwalitatief hoogstaande en natuurlijke materialen. Aangezien we dit ook in de toekomst willen blijven doen zijn we actief bezig naar manieren om dit op een duurzame manier tot voltooiing te brengen. Dit doet Mirato door actief mee te werken met innovatieve programma’s en initiatieven van partijen uit de keten welke de focus leggen op waardebehoud. Wij geloven er in dat dit op termijn alleen door intensieve samenwerking met partners in de keten kan worden ingevuld.

Wat zien de opdrachtgevers terug?

Reststukken (snijafval)

Tot 2018 verdween snijafval en emballage in 1 grote container. Dit werd vervolgens door een erkende verwerker afgevoerd en veelal verbrand. Per januari 2018 zijn wij actief begonnen met het scheiden en inzamelen van reststukken (snijafval). Op deze manier zorgen we er voor dat deze restanten retour worden gezonden naar de leverancier welke deze reststukken weer gebruikt als grondstof voor nieuwe producties.

Voor het retour zenden van deze producten maken wij enkel en alleen gebruik van de door de leveranciers geleverde containers of speciale recycling zakken. Hierdoor kunnen wij de reststukken snel en gemakkelijk bij de bron van de projectlocatie scheiden voor recycling. Wij passen dit toe op Forbo Marmoleum, Tarkett PVC, Vescom wandbekleding en Donkersloot Circulair BT40 tapijt.

Hoe wordt er samengewerkt binnen de keten?

Een voorbeeld van samenwerking met een leverancier is het ReStart-programma van Tarkett/Desco. Dit programma richt zich op de inzameling van post-installatieafval (snijafval) en gebruikte vloerbekledingsproducten (tapijttegels). Wij verzamelen dit materiaal op speciale Rollerdocs of blokpallets om deze vervolgens te laten ophalen door Tarkett/Desco voor recycling.


NH hotel Leeuwenhorst 1200 m2 tapijttegels ingezameld op Rollerdocs.

Installeren zonder gebruik van lijm?

Tapijttegels hebben een modulaire eigenschap waardoor deze makkelijk te plaatsen en te verwijderen zijn. Bij de installatie is het mogelijk om tapijttegels middels een pick-up lijm aan de ondervloer te hechten. Steeds vaker kiezen wij ervoor om de tegels ‘los’ te leggen. Middels speciale stickers aan de onderzijde op de hoeken zijn de tegels aan elkaar verbonden. Zodoende hoeft er geen lijm meer te worden toegepast waardoor de ondervloer en de tapijttegels schoon blijven. Dit maakt het recyclen en vervangen van de tegels makkelijker. Er komen geen vervuilende toevoegingen in het materiaal en de tapijttegels behouden hun ecologische waarde en potentie om gerecycled te worden. De stickers zijn gemaakt van gerecyclede PET en bevatten geen vluchtige organische stoffen (VOS).

Verpakkingsmaterialen

Ook wordt er nagedacht over de omgang met verpakkingsmateriaal. Zo scheiden wij in ons magazijn karton, folie, plastic en worden kartonnen tapijt en -marmoleum kokers ingezameld om deze vervolgens terug te sturen naar de leverancier voor hergebruik. Niet alleen in ons eigen magazijn, maar ook op projectlocaties wordt er op deze wijze omgegaan met verpakkingsmateriaal; zo voorkomen we samen verspilling. Zo worden er op werkadressen kartoncontainers geplaatst om zo inzameling efficiënter te laten verlopen.

Daarnaast kiezen we voor producten met recyclebare verpakkingen die in de markt verkrijgbaar zijn. Bijvoorbeeld de kartonnen “Cube it Simple” verpakkingen van Uzin als duurzaam alternatief voor traditionele kunststof emmers en blikken.

End-of-use service

Wij gaan verder! Wij dragen verantwoordelijkheid over alle vloeren welke wij ooit gelegd hebben en nog gaan leggen. Om deze reden kijken wij verder dan gebruiksperiode. Door onze werkmethode en keuze van producten bieden we onze klanten de mogelijkheid om producten na de gebruiksfase makkelijk te demonteren en te laten recyclen, op deze manier gaan er geen hoogwaardige kwalitatieve grondstoffen verloren. Wij hebben de kennis en kennen de wegen. Vanaf dit jaar bieden wij onze klanten een service aan om na end-of-use fase samen met de klant te kijken naar oplossingen en mogelijkheden om de levensduur van producten en materialen of grondstoffen op een zo’n kwalitatief hoogwaardige manier te verlengen.

Wat de end-of-use service inhoudt en hoe wij hiermee te werk gaan; vertel ik in onze volgende blog.

 

Hoe we waarde behouden van restmaterialen