Flexwerken Pega Systems Amsterdam

Interieurontwerp kantoor Pega Systems Amsterdam
Opdrachtgever: Vega Projects
Ontwerp: Mirato


Het Nieuwe werken – hoe gaan we ermee om?

Het kantoor heeft de afgelopen jaren een grote transformatie doorgemaakt. Er is steeds meer bekend geworden over de invloed die ruimte kan hebben op de mens, ook op de werkvloer. Door de opkomst van ‘het nieuwe werken’ en nieuwe technologieën verandert de opzet van het kantoor. Dit brengt veel mogelijkheden met zich mee. Tegelijkertijd kun je door de bomen het bos niet meer zien en is het lastig om een eigen weg te vinden in al deze vernieuwingen en opties. Het is daarom de kunst om een concept te ontwikkelen dat past bij de organisatie en écht goed werkt.Zo hebben we in opdracht van Vega Projects samen met Pega Systems een nieuwe werkvorm ontwikkeld. Pega Systems is een toonaangevend software bedrijf dat twee grote afdelingen heeft, de engineers en de sales department. Al snel bleken de wensen van deze afdelingen enorm te verschillen. Mensen van sales hadden behoefte aan flexibele werkplekken, belplekken en overlegplekken. Daarentegen kwam bij de engineers vooral de wens naar boven om een vaste werkplek te hebben. Zo zijn we uitgekomen op een plan dat bestaat uit 50 procent activity based-werkplekken, ruimte voor overleg-en belplekken, en een grote centrale brainstormruimte; dé plek voor ontmoeting tussen deze twee afdelingen.Concept

Het concept voor het ontwerp is gebaseerd op de vormentaal van Pega Systems.
In de huisstijl worden veel primaire vormen gebruikt zoals driehoeken, vierkanten en cirkels gecombineerd met felle kleuren. Deze vormen en kleuren hebben we gekoppeld aan verschillende functies in het pand zoals de brainstormplekken, werkruimtes en belplekken. De kleur blauw draagt bij aan concentratie en daarom hebben we deze gekoppeld aan de werkruimte. De cirkel en de kleur oranje staat voor creativiteit en samenwerking, daarom hebben we deze kleur en vorm gekoppeld aan de brainstormplek.
Zo ontstaan er ook interessante contrasten in het kantoor: je ziet duidelijk aan de vormgeving van de ruimte wat voor functie het heeft, waardoor het gedrag van werknemers beïnvloed wordt.
Duurzaamheid

Wij geloven dat een goed vormgegeven ruimte een positieve impact heeft op een team, en uiteindelijk op een bedrijf als geheel. Daarnaast vinden we het ook belangrijk dat dit ontwerp voor een zo klein mogelijke footprint zorgt. Bij Mirato staat duurzaamheid hoog in het vaandel en daarom houden we rekening met onze materiaalkeuzes.
Pega Systems verhuist naar Het Atrium op de Zuidas in Amsterdam, dit pand heeft een BREEAM certificering gekregen. Daarom voldoen de materialen in het ontwerp aan de strenge eisen van deze certificering. Op deze manier wordt het ontwerp uitgevoerd op zo’n manier dat het milieu zo min mogelijk belast wordt.
 
Flexwerken Pega Systems Amsterdam