Earth Matters - TextielMuseum Tilburg

We zijn steeds meer bewust bezig met duurzaamheid en respect voor de aarde. In de wereld van design, wetenschap en het bedrijfsleven zijn deze ontwikkelingen van groot belang. Door experimenten van pioniers op het gebied van innovatie, maar ook door herontdekking en herwaardering van ambachten, komen er steeds meer ‘nieuwe’ materialen en producten beschikbaar.

In het TextielMuseum in Tilburg is de expositie Earth Matters (gemaakt door Lidewij Edelkoort & Philip Fimmano) te zien. Hier krijg je als bezoeker meer inzicht in experimenten op het gebied van duurzaamheid en daardoor ontstaat meer begrip voor de duurzame cyclus en materiaalstudies.
Naast de materialen in experimentele fase, zijn er ook vernieuwende materialen van onze vaste leveranciers te zien. Deze materialen zijn uitontwikkeld en worden volop toegepast.

Net Effect Interface
Interface
Zo was de Net Effect tapijttegel van Interface te zien. Net Effect is een collectie die een ode brengt aan de oceaan. Net Works biedt vissers uit de Filipijnen een extra inkomstenbron door  afgedankte visnetten van het strand en uit het water te verzamelen. Zo beschermen ze tegelijkertijd hun bron van levensonderhoud en het zeer zeldzame dubbele koraalrif voor de kust. Afgedankte visnetten worden verzameld en verkocht aan de  garenleverancier van Interface. Waarop zij vervolgens gerecycled nylonmateriaal produceren en leveren voor Interface-tapijttegels.

materiaalvoorbeelden Really
Really
Ook de solide panelen van Really by Kvadrat hebben een plek in de tentoonstelling. De panelen zijn gemaakt van samengeperst gerecycled textiel . Volgens berekeningen consumeren wij in 2020, 110 miljoen ton textielgarens. Ongeveer 95% daarvan kan worden gerecycled, op dit moment gebeurt dit nog maar voor 25%. De panelen zijn bij Kvadrat vier kleuren verkrijgbaar. CEO van Kvadrat: “We kunnen het ons niet meer veroorloven om materiaal te verspillen.” 

Planq rezign
Planq
Niet in de tentoonstelling te zien maar tegelijkertijd zijn 3 jongens uit Amsterdam met hun bedrijf Planq al zo een 3 jaar bezig om verschillende producten te ontwerpen en produceren van ingezamelde kledingstukken en restafval. Grote bedrijven kunnen zelfs hun bedrijfskleding om zetten in plaatmateriaal voor wanden of meubilair.

earth matters
De expositie Earth Matters is tot en met 26 november 2017 in Tilburg te zien. 
 
Earth Matters - TextielMuseum Tilburg