Duurzaamheid op de werkvloer

Als interieurontwerper levert het selecteren van materialen vaak een spanningsveld op. De producten moeten passen binnen het bedachte concept, het afgegeven budget én bij voorkeur gebruiken we producten die geen schade brengen aan het milieu tijdens het gebruik of aan het einde van de levensduur. Die eigenschappen gaan niet altijd hand in hand.

Gelukkig maken de meeste mensen steeds meer bewuste keuzes in materialen en producten. Als we kijken naar de aandacht en publiciteit dat duurzaamheid krijgt, kunnen we stellen dat duurzaamheid steeds meer een standaard aan het worden is. En dat is hard nodig ook. Wij geloven erin dat wij als bedrijf vooruitstrevend kunnen zijn op gebied van duurzaamheid en anderen kunnen inspireren en stimuleren. We laten je graag zien dat een duurzaam interieur binnen allerlei concepten past; van rauw tot stijlvol en zakelijk, van start-up tot corporate.

Het duurzaamheidstraject heeft impact op het gehele ontwerpproces; vanaf de eerste schets tot aan realiseren. Er zijn diverse theorieën en methodes om duurzaamheid toe te passen. Maar waar kunnen we nu echt rekening mee houden? Het zijn vooral de kleine voor de hand liggende dingen waar we ons bewuster van zouden moeten worden.

Duurzaamheid is veel meer dan maatregelen nemen voor een gezond milieu. Als interieurarchitect hebben we de taak om aanpassingen van een bestaand gebouw vanuit duurzaamheid te realiseren. Daarmee houden we drie aspecten van duurzaamheid in acht:
  1. Ecologische duurzaamheid: door het bewust kiezen van materialen en producten.
  2.  Economische duurzaamheid: de investering verdien je op termijn dubbel en dwars terug.
  3. Sociale duurzaamheid: wij willen natuurlijk dat iedereen er beter van wordt. De gebruiker van een gebouw staat gedurende het ontwerpproces centraal in alle keuzes die wij maken.
Natuurlijk is het als ontwerper een voorrecht om een ruimte te creëren waar de gebruiker energieker en enthousiaster vandaan komt dan voor hij of zij de ruimte binnentrad. Maar hoe creëren we deze ruimte? Na het lezen van onderstaande tips haal je meer kwaliteit uit je ruimte en heb je geen happy-manager meer nodig.

Analyseer het gebouw.
Verken het gebouw op mogelijkheden tot flexibiliteit. Zorg ervoor dat het gebouw in de toekomst een andere functie kan krijgen. Voor de opdrachtgever is dit gunstig in de latere onderhandelingen voor de verkoop. Ook flexibiliteit in het meubilair draagt onbewust bij aan onze geluk-momentjes. De mens uit van nature territoriumgedrag. We vinden het daarom stiekem heel fijn wanneer we onze werkplek af kunnen stemmen op onze eigen lichaamslengte en af kunnen bakenen met eigen (emotionele) objecten.

Verdeling van de functies.
Deel de functies van ruimtes in aan de hand van de ligging van het gebouw; stand van de zon en hoe het licht de ruimte binnenvalt én koude en warmere zones. Is dit niet mogelijk? Zorg dan voor een ‘psychologisch’ warmte- of koelte-effect. Dit kan door bijvoorbeeld een element met stromend water toe te voegen of koude aanvoelende materialen, veel eenvoudiger is het om je kleurgebruik af te stemmen.
 
Ken de achtergrond van de gebruiker(s).
Analyseer de wensen, voorkeuren en werkzaamheden van de toekomstige gebruiker en pas daar je interieur op aan. Maak het gebouw voor iedereen toegankelijk. Zorg dat het duidelijk leesbaar is en sluit een minder valide persoon niet uit.
Stimuleer het contact tussen de verschillende gebruikers van de ruimte.
Het is wetenschappelijk bewezen dat sociaal contact bijdraagt aan ons geluk. Aangezien we over het algemeen meer uur met onze collega’s doorbrengen dan met onze partners is het van belang dat we het beste uit elkaar halen. Inspireer elkaar! Dit kan door in een creatieve brainstormruimte te voorzien, maar ook door bijvoorbeeld een boksring in de lunchruimte te installeren.

Stimuleer de beweging van de gebruiker.
Stilzitten is voor niemand gezond en een extra blokje om op zijn tijd, kan geen kwaad. Zet bijvoorbeeld de printer daarom net een stukje verder dan gebruikelijk, maak het gebruik van de trap aantrekkelijk en zorg voor een koffiepunt waardoor de werknemers gestimuleerd worden om te bewegen en in contact komen met andere collega's. Meer beweging zorgt voor een betere focus gedurende dag.

Adem in.. adem uit..
Zorg voor voldoende zuivere lucht. Een droge lucht kan droge ogen, hoofdpijn en concentratieproblemen veroorzaken. De meest ideale situatie creëren we wanneer de werknemer zelf de toevoer van natuurlijke lucht kan regelen.

Voeg groen toe!
Wie kent ze niet; de vingerplant, gatenplant, olifantsoor, drakenplant? Ze bestaan natuurlijk al een hele tijd, maar zijn nu een hot item voor elk interieur. En hoe meer, hoe beter, nouja.. niet overdrijven natuurlijk. Eerlijk is eerlijk; we worden wel gelukkiger van groen!

Credits: beeldmateriaal van Circl Amsterdam, The Edge, Fairphone, Joolz, B-Amsterdamworkspace, Onefootball.
Duurzaamheid op de werkvloer