Dutch Design Week 2018

Met zware benen en een hoofd vol inspiratie gingen de ontwerpers van Mirato donderdagavond terug naar huis van de Dutch Design week 2018. Ook dit jaar waren er veel vernieuwende concepten en ontwerpen in Eindhoven te zien op het gebied van interieur, productdesign, materialen en zelfs ethische en maatschappelijke vraagstukken.

De afgestudeerden van de Design Academy in Eindhoven hebben een nieuw podium gekregen in de Campina fabriek. De keuze om buiten de academie te exposeren is tot stand gekomen omdat de academie gelooft dat hedendaags design een enorme invloed kan uitoefenen op onze gezamenlijke toekomst.


De Campina fabriek was een prachtig podium waar vernieuwende en maatschappelijk gemotiveerde werken van de studenten samen zijn gekomen. Ik laat een kleine selectie zien van al het moois dat we zijn tegengekomen!

MAATSCHAPPELIJK
Studente Juul de Bruijn liet een nieuwe kijk op kleine woningen zien met haar project ‘More Floor’. Zij ontwierp een verhoogde vloer waarin alle basisfuncties verwerkt zijn die je nodig hebt in een huis. Denk aan een slaapplek, opbergruimte, kledingkast enzovoort. Door dit ontwerp hou je veel meer ‘leefbare’ ruimte over in huis en gaan niet alle vierkante meters op aan voorzieningen die je maar voor een gedeelte van de dag gebruikt. Slapen doe je immers alleen 's nachts, toch neemt het bed de hele dag door een groot stuk ruimte in beslag. Ik vond het een verhelderend concept wat me liet dromen over de toekomst van het wonen: alles wat je nodig hebt op minder vierkante meters wat ook direct effect heeft op de stad van de toekomst - minder bebouwde vierkante meters en meer plek voor groen! Juultjes Design

MATERIAAL
Aan vernieuwende materialen ontbrak het niet bij de DDW 2018. Ik werd verrast door allerlei slimme manieren om met materiaal om te gaan en die er ook nog eens prachtig uitzagen! Van producten gemaakt uit helmgras, vazen gemaakt van fijnstof tot tegels met een glazuurlaag van melkeiwitten: er werd heel wat geëxperimenteerd in Eindhoven.
Een wel heel bijzondere blik op materiaal heeft Tessa Spierings met haar project 'Echo'. Tessa richtte zich niet op het uiterlijk van materialen maar op de klanken ervan. Door kokers van verschillende materialen op speciale 3D geprinte kunststof boxen te plaatsen maakte ze muziek. De materialen hebben elk hun eigen geluid. Ik viel met mijn neus in de boter en heb haar live muziek horen maken met haar kunstwerk alsof het een poëtische dj-set was. Meer over dit mooie project op haar website: tessaspierings.com/echo

INTERACTIEF
Een ander prachtig project vond ik het interactieve werk 'A Collective Breath' van Vivien Vuong. Vivien maakte een installatie waarbij ze het schuim op de golven van de zee naboots in een tapijt, gemaakt van kleine textiel schubben. Het interactieve aspect van dit werk is dat de adem van de toeschouwer zorgt voor bewegingen in het tapijt. Je ademt dus als het ware uit in het tapijt. Hoe meer mensen erom heen staan (te ademen) hoe meer golven in het tapijt komen.  Ik vond het een mooie, speelse en interactieve manier om naar kunst te kijken. materialwise.studio

PRIVATE VS PUBLIC
Nog een opvallend ontwerp is dat van Lauren Voorthuijsen. Hij zoekt in zijn werk de grenzen tussen privé en publiek op. Met zijn werk ‘Space Substance’ creëert hij een publieke plek in het park waar gezamenlijk in gerelaxt kan worden. Echter als je een meer privé plek wil hebben draai je de constructie met een paar simpele zwaaien omhoog tot een soort ‘cocon’ waar je lekker een boek kan lezen of samen kan studeren. Met zijn werk opent hij het gesprek over wat publiek is en wat privé;  ik  vind zelf de transitie daartussen misschien wel het meest interessant.


PUBLIC SPACE
Last but not least! Een ander project wat ik erg interessant vond en wat een oplossing biedt voor de problemen in huidige samenleving is gemaakt door Esmee Kiewiet. Zij is van mening dat de steeds meer digitale wereld zorgt voor een afstand tot ons lichaam, wat resulteert in meer behoefte aan bescherming, omarming en zachtheid. Tegenover de harde architectuur creëert Esmee zachte omgevingen van stof waar we kort in kunnen vertoeven. Deze zachte vilten objecten kunnen dienen als flexplekken of wachtruimtes in openbare ruimtes. Wat mij betreft erg goed toepasbaar in bijvoorbeeld openbare plekken als het treinstation of de bibliotheek, maar ook in kantoorruimtes.
Meer over haar afstudeerproject collection 'On Hold'

Dutch Design Week 2018